Tuesday, March 17, 2015

Tips Menadiakan Bahan Masakan Dengan Cepat

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatu,,
Tiap weekend inilah rutin saya,,, dah tak terkejar rasanya bila tiap hari perlu bersilat di dapur,, tapi saya harus kuat dan tahu setiap keringat pasti ada hasilnya,, itu lah yang membuatkan diri ini terus menerus berusaha mendaki ke puncak kejayaan chewahhh hihihi,,
Bulan pertama buat projek ni memang boleh layan lah kan,, tiap hari kupas bawang, serai bagai,, bila dah masuk bulan ke dua semua dah tak terurus hihihi,,, nampak gayanya kena guna keadah baru pulak untuk maintain production,, kena standby untuk seminggu sebab hari biasa juga kena fokus kat iron baju sekolah anak,, siapkan jadual bag sekolah pagi dan bag sekolah petang ifan,, siapkan bag pakaian dan susu iwan,, memasak,, membasuk,, melipat dan yang tak putus sinki kat dapur tu sentiasa ada barang untuk dibersihkan,, 
Bulan kedua dah down sikit tenaga ni,,, energy dah habis tak tau nak charge kat mana hihihi,, terpaksalah mencari motivasi diri sendiri untuk pulihkan semangat,, kadang2 ter'cuti' juga disebabkan kain baju tak terurus,, dalam seminggu kena cuti sehari untuk settlekan pakaian dan kemas rumah,, dah macam tongkang pecah dah hihihi,, permainan iwan je dah sekian,, Emmm termenung sekejap sebab belum ada idea untuk cepatkan proses menyiang yang memakan masa sejam,, kalau dah sejam je menyiang,, jam berapa plak nak mula masak kan??
Bulan kedua baru schedule kembali tersusun apabila datang idea untuk buat rencah seperti di bawah,, lamsam sekali buang kulit,, potong kecil2 untuk senang nak ambil sukatan dan simpan dalam peti,, saya guna tapaware 8X8X3 supaya mudah untuk susun dalam peti sejuk,,habis space peti sejuk untuk bahan rendang sahaja hihihi,,
Emmm dah buat macam ni senang sikit kerja,,tinggal ambil dan blender sahaja sebab sebelum masuk tapaware semuanya dah siap di basuh,, memang sengaja tak blend bahan2 tu,, nak pakai baru blend,, bagi saya kalau siap2 blend nanti masak dah tak de bau wangi,, sebab mungkin dah di serap oleh barang2 lain dalam peti sejuk tu, agaknya lah kot,, sebab sebelum ni pun pernah buat,, bila masak dah takde bau lagi hihi,, lagi satu bila di bland akan jadi lebam bila tak guna,, tu yang tak best nak blend siap2.,,




 

Alhamdulillah,, settle problem untuk  menyiapkan rencah yang memakan banyak masa di dapur,, sekarang ni ambil masa 5 minit sahaja untuk siapkan rencahnya,, emm sambil2 basuh baju dan basuh pinggan mangkok,, dan ada juga masa untuk mengemas rumah hihihi,,

Ingat lagi masa mula2 nak buat rendang ni,, sampai lima enam jam baru siap rendang tu,, sekarang ni dah ada teknik dan sistem yang tak perlu makan banyak masa,, yang penting rendang tok ni fresh dari kuali,, orang order baru buat,,,

No comments:

Post a Comment