Wednesday, July 24, 2019
RESEPI FONDANT, RESEPI GUMPASTE DAN RESEPI ROYAL ICING
FONDANT
========
600G GELATIN
250ML AIR SEJUK
480G LIQUID GLUCOSE
3KG GULA ICING
2TSP ESEN HONEY DEW/ TUTTY FRUTTY
1. Rendam gelatin dengan air hingga kembang
2. Larutkan atas api
3. Larutkan liquid glucose
4. Campurkan liquid glucose dalam larutan gelatin, masak hingga larut sepenuhnya, api slow
5. Masukan gula icing dalam mixer, masukan larutan dan mix dan tambah esen honey dew
6. Guna paddle, pukul hingga sebati
7. wrapping dan simpan semalaman, masukan dalam bekas kedap udara
GUMPASTE
=========
500 ICING SUGAR
2TBSP SODIUM BEZOATE
50G GELATIN
250ML AIR
1KG CORN FLOUR
1. Ayak gula icing bersama soda benzoate
2. Rendam gelatin dengan air sehingga kembang, panaskan atas api hingga larut
3. Masuk gula dalam mixer, masukan larutan gelatin, guna paddle pukul high speed hingga kembang
4. Taburkan tepung atas meja, letak gumpaste dan uli hingga jadi doh lembut
5. Wrapping semalaman, simpan dalam bekas kedap udara.
ROYAL ICING
============
1KG GULA ICING
5BIJI PUTIH TELUR
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment