Wednesday, July 24, 2019

RESEPI FONDANT, RESEPI GUMPASTE DAN RESEPI ROYAL ICING




FONDANT
========
600G     GELATIN
250ML  AIR SEJUK
480G     LIQUID GLUCOSE
3KG      GULA ICING
2TSP     ESEN HONEY DEW/ TUTTY FRUTTY

1. Rendam gelatin dengan air hingga kembang
2. Larutkan atas api
3. Larutkan liquid glucose
4. Campurkan liquid glucose dalam larutan gelatin, masak hingga larut sepenuhnya, api slow
5. Masukan gula icing dalam mixer, masukan larutan dan mix dan tambah esen honey dew
6. Guna paddle, pukul hingga sebati
7. wrapping dan simpan semalaman, masukan dalam bekas kedap udara


GUMPASTE
=========
500         ICING SUGAR
2TBSP    SODIUM BEZOATE
50G        GELATIN
250ML   AIR
1KG       CORN FLOUR

1. Ayak gula icing bersama soda benzoate
2. Rendam gelatin dengan air sehingga kembang, panaskan atas api hingga larut
3. Masuk gula dalam mixer, masukan larutan gelatin, guna paddle pukul high speed hingga kembang
4. Taburkan tepung atas meja, letak gumpaste dan uli hingga jadi doh lembut
5. Wrapping semalaman, simpan dalam bekas kedap udara.


ROYAL ICING
============
1KG    GULA ICING
5BIJI   PUTIH TELUR


No comments:

Post a Comment