Thursday, September 12, 2019

RESEPI KUIH TIRAM ROS RANGUP

Assalamualaikum

hai hai hai
cantik jerk kejadian diak ekk
terasa nak buat tapi tak de masa yang sesuai
kita parking sini dulu
bila2 ada masa boleh godek balik resepi dalam ni huhu

kredit untuk blog bidadari.my
tq share resepi

kuih tiram

Bahan Doh :

  • 3 cawan tepung gandum,
  • 2 sudu besar marjerin,
  • ½ sudu teh garam halus,
  • 1 biji telur,
  • 3/4 cawan air sejuk,
  • Pewarna merah dan hijau,
  • Gula aising untuk disalut,
  • Glaze (3/4 cawan tepung jagung dan ½ cawan minyak masak dibancuh bersama)

Cara-cara :

  1. Mula-mula, gaul tepung gandum, marjerin dan garam hingga sebati.
  2. Kemudian masukkan telur dan air, uli hingga menjadi doh.
  3. Bahagikan doh kepada 3 bahagian. Dua doh diwarnakan dengan merah dan hijau. Satu lagi dibiarkan putih.
    Warna merah : 2 doh
    Warna hijau : 2 doh
    Warna putih: 4 doh
  4. Ambil 1 doh merah, canai nipis dan glazekan dengan tepung jagung campur minyak hingga rata, kemudian gulung dan ketepikan.
  5. Ambil pula 1 doh putih, canai nipis dan glazekan dengan tepung jagung campur minyak. Letak doh merah di atas doh asal dan gulungkan bersama hingga kemas.
  6. Potong doh kecil-kecil dalam 1 cm. Tekan dengan ibu jari sedikit dan canai nipis.
  7. Goreng dalam minyak menggunakan api perlahan. BIla ia sudah timbul buka-bukakan kelopak/gulungan tiram dengan lidi hingga menjadi bunga ros.
  8. Goreng hingga kekuningan. Toskan dan biar sejuk dulu baru salut dengan gula aising.

No comments:

Post a Comment