Tuesday, November 10, 2020

RESEPI BUTTER CAKE / KEK PEANGI / MARBLE KEK


BAHAN

300g        Gula Kastor
330g        Telur (6 biji)
330g         Butter cup / butter yang anda suka
270g        Tepung Gandum
1/3tsp       Baking Powder
33g          Susu Pekat Manis
3/4tsp      Esen Vanila
Pewarna disukai

CARA
1. Pukul telur dan gula sehingga kembang, pucat
2. Masuk butter, esen vanila dan susu pekat manis, pukul lagi
3. Masukan  tepung, dan baking powder.
4. Bahagi kepada dua atau tiga bahagian dan warnakan
5. Masuk dalam loyang dan bakar

Suhu : 180C
Masa : 35-45 minit
Whisk : Guna Paddle
Loyang : Saiz 8 

** Satu warna untuk buat Butter Cake
** Dua warna untuk jadi kek marble
** Tiga warna untuk jadi kek pelangi


No comments:

Post a Comment