boleh lah try resepi di bawah ni ye,,
ni resepi cikgu Hajar Giatmara,,
untuk permulan boleh lah guna resepi ni
sapa yang ada anak2 kecil boleh buat sebab bebudak suka biskut ni wehh
nanti dah pandai boleh lah gubah ikut resepi sendiri
tapi jangan derhaka dengan resepi tau!!
haha,,
kang doh cair dalam oven tu hehe...
selamat mencuba,,
BAHAN
250 G MENTEGA
250 G TEPUNG GANDUM
130 G TEPUNG JAGUNG
120 G GULA ICING
60 G SERBUK BADAM
40 G NESTUM (KISAR HALUS)
1 BIJI KUNING TELUR
1 TSP ESEN VANILA
1 BIJI KUNING TELUR (HANCURKAN N TAMBAH 2 TITIK EGG YELLOW)
*** NESTUM HIASAN SECUKUPNYA
CARA
1. Pukul mentega dan gula aising hingga sebati, masukkan kuning telur dan esen vanilla
2. Mangkuk lain, satukan tepung gandum, tepung jagung, serbuk badan dan nestum kisar, gaul hingga rata. Perlahankan kelajuan mixer, masukkan bahan2 yang disatukan tadi sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang boleh dicanai.
3. Bulat2kan doh, dan tutup dengan kain yang telah dilembapkan. Bahagikan doh kepada 4 bahagian, ambik satu bahagian, canai setebal 1/2 cm. Terap dengan acuan dan susun dalam tray pembakar.
4. Sapukan kuning telur atasnya dan tabur sedikit nestum sebagai hiasan. SUHU 170C
No comments:
Post a Comment