Friday, August 23, 2019
Resepi Gumpaste
GUMPASTE
=========
500 ICING SUGAR
2TBSP SODIUM BEZOATE
50G GELATIN
250ML AIR
1KG CORN FLOUR
1. Ayak gula icing bersama soda benzoate
2. Rendam gelatin dengan air sehingga kembang, panaskan atas api hingga larut
3. Masuk gula dalam mixer, masukan larutan gelatin, guna paddle pukul high speed hingga kembang
4. Bentangkan plastik wrapping atas meja dan tuang 2 senduk dalam plastik wrapping dan wrapping dengan kemas, buat sehingga adunan habis
5. Wrapping semalaman, simpan dalam bekas kedap udara.
Ambil beberapa bungkusan doh yang hendak diguna, warnakan mengikut kesukaan dan bungkus kembali jika tak gunakan untuk mengelak ia menjadi keras.
Gumpaste ni cepat keras sebab tu kena cantumkan cepat2 bila buat bentuk yang hendak di cantumkan seperti figurin, mula2 buah kasut pastu kaki pastu badan, tangan dan kepala. Lepas buat satu kena cantumkan terus, tak boleh buat semua baru nak cantumkan, kalau doh tu keras susah nk cantumkan huhu..
.
Gumpaste ni sesuai buat topping kek, karektor dan bunga, gumpaste ringan daripada fondant dan cepat keras daripada fondant..
.
Untuk balutan kek sesuai guna fondant .. Saya ada share resepi fondant di blog ni juga.. Boleh taip 'resepi fondant' kat carian di sebelah kanan tu ye..bye
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment