Sunday, September 1, 2019

Resepi Buttercream



















Resepi buttercream 1
80g butter
250 creamwell
1/2 cup gula icing
1/4 cup golden sirap

1. Pulul butter hingga kembang
2. Masukan krim well dan putar lagi
3. Masukan gula dan golden sirap, gaul hingga sebati

Kalau belum pernah buat buttercream ni better buat separuh adunan je... Nanti dah siap boleh rasa buttercream tu sedap atau tidak..

Yang kat atas tu resepi kak ita.. Kat bawah ni ada resepi dari cikgu hajar.. Ikutlah mana yang awak suka huhu..

Resepi buttercream 2
500gm shortening
500gm creamwell
250gm gula icing

Cara dia sama macam kat atas...pukul shortening dulu hingga kembang.. Pastu masuk creamwell dan slowkan speed dan masuk gula icing..

Buttercream kedua2 kat atas tu tahan lama ye.. Boleh simpan kat suhu bilik.. Kalau nak buat kek bolehlah prepare awal2 kan..


Kalau anie suka buat buttercream guna fresh cream sebab dia mudah nak sediakan.. Hanya pukul sampai kembang dah siap.. Mudah kan??.. Fresh cream anie suka guna brand VIVO.. Cuma fresh cream ni x boleh di tempat panas dan suhu bilik sebab cepat cair... Kalau kek tu duduk dalam dewan atau pejabat ber ekon baru boleh guna fresh cream..
.
Lagi satu anie suka buat swiss meringue buttercream.. Boleh taip 'swiss meringue buttercream' kat tempat carian sebelah kanan blog tu.. Semoga bermanafaat ye infonya...

No comments:

Post a Comment