Sunday, September 1, 2019

Resepi coklat ganache

Coklat ganache ni sesuai untuk topping coklat moist sebab tekstur dia likat.. Sesuai untuk melapa kek.. Nak buat topping guna nozzle pun boleh.. Coklat ganache ni agak manis ye sebab dia guna coklat dan whipping cream saja..

Resepi coklat ganache
500gm coklat bar
200gm whipping cream

1. Double boil coklat bar bersama whipping cream
2. Agak dah cair semua coklat bar, tutup api dan angkat letak di atas meja.. Teruskan gaul guna wisk sampai sebati
3. Sejukkan, wrapping dan simpan dalam peti ais semalaman

Cara nak guna.. Keluarkan coklat ganache tu pada suhu bilik... Gaul guna wisk bagi lembut dan masukan dalam plastik piping beserta nozzle... Untuk melapa kak boleh masukan separuh dalam bowl lain untuk lapa kek coklat moist..

Kalau nak kurangkan manis coklat ganache tu kena lebihkan whipping cream... Jika masih cair dalam masa semalaman biarkan lagi semalaman untuk bagi tekstur dia keras sedikit supaya boleh buat melapa kek...

Coklat bar anie guna yang darkmilk.. Klu guna yang coklat dark tu dia pahit sedikit.. Nak lagi sedap guna coklat bar atau coin baryls..

No comments:

Post a Comment