Sunday, September 1, 2019

Resepi chocolate moist cake / resepi kek coklat moist



















Resepi ni ani suka sebab tekstur dia lembut je .. Lagi2 bila masuk mulut dengan topping dia yang sejuk tu..perghh... Meh anie share resepi ngan korang..bahan dia senang je guna cup je ye

Resepi chocolate moist
Bahan A
2cup gula kastor
1cup minyak jagung
1cup susu cair
3biji telur
2tbsp susu pekat
1tsp esen vanilla

Bahan B
2cup tepung gamdum
1 1/2 cup serbuk koko
2tsp baking powder
2tsp bikabornat

Bahan c
3/4cup air panas

1. Pukul gula dan telur hingga kembang,
2. Masukan bahan kering (bahan b) gaul sebati
3. Masukan susu pekat diikuti dengan minyak jagung.. Klu xde minyak jagung boleh guna minyak masak
4. Akhir sekali masukan air panas.. Air ni betul2 panas ye huhu... Gaul sekejap bagi sebati je cukup
5. Masuk loyang saiz 8", suhu 180c bakar selama 35 - 45 minit

Kek coklat moist ni boleh di hias dengan topping coklat ganache atau  buttercream.. Gambar kat atas tu disaluti coklat ganache.. Pastu di hias dengan gambar edible printing dan buttercream.. Nanti boleh cari resepi coklat ganache kat kotak carian sebelah kanan blog ye..tq bye

No comments:

Post a Comment