Sunday, September 1, 2019

Resepi kek red valvet

Kek red valvet ni kalau nak buat sendiri adunannya memang banyak dan rumit.. So cara anie simple aje iaitu beli je yang dah ready made hehe.. X perlu susah payah nak sukat2 bahan... Anie biasanya beli bahan kat bangi iaitu kedai yummy atau bake with yen klu x silap nama dia.. Biasa memang beli kat yummy sebab senang semua keperluan baker memang ada kat situ.. Bayaran pun mudah dengan kad debit je janji ada pitih dalam kad tu.. Sekarang kan senang guna paywave je!!

Okey tanpa buang masa anie share resepi dari cikgu giatmara

Resepi kek red valvet
500g tepung red valvet (ready made)
100ml air biasa
200ml minyak jagung
4 biji telur

1.Cara buat dia simple je.. Semua bahan tu masuk bowl dan pukul hingga kembang
2. Masuk loyang saiz 8", bakar 35-45 minit, suhu 180c

Sementara sejukan kek kita buat cream cheese plak.. Cream cheese ni sedap bak hang.. Bagi yang suka cheese lah kan hehe

Resepi cream cheese
250gm cream cheese
150gm icing
20ml susu segar (ikut suka ada orang tambah susu...ada orang x bubuh susu)

Semua bahan di atas tu mixer.. Klu guna cheese tatura tak perlu bubuh susu sebab cream cheese tatura dah lembut .. Nanti x blh pipe plak kat atas kek tu huhu..kalau guna cream cheese mari tu kena bubuh susu sebab cream cheese mari tu keras sedikit..tu jee..

Dah siap cream cheese boleh pipe atas kek dengan bentuk nozzle yang disukai... Bye



No comments:

Post a Comment