Friday, July 17, 2020

PERBEZAAN WHIPPING CREAM DAN NON WHIPPING CREAM

Whipping cream terbahagi kepada 2 iaitu
- Non Whipping cream
- Dairy Whipping Cream

NON WHIPPING CREAM
- Bukan tenusu iaitu sumbernya daripada minyak syuran
- hanya boleh menggunakan warna gel sahaja (jika guna warna air akan jadi berketul-ketul)
- Tiada bahan tenusu,, semuanya bersumberkan minyak sayuran,, bagi sesiapa yang elergik pada tenusu boleh makan whipping cream ni
- Non whipping yang telah dibuka boleh tahan seminggu jika disimpan di dalam chiller
- Akan kembang 4 KALI GANDA BILA DI WHISK, hanya guna 20% sahaja
- Di SIMPAN DI TEMPAT BEKU
- 1 Liter boleh hias 3 biji kek saiz 8"
- Sebelum pukul alatan seperti whisk dan bowl perlu sejukkan terlebih dahulu untuk memudahkan whipping kembang dengan cepat.
- Sudah manis,, tak perlu tambah gula
- SESUAI UNTUK KEK
-SIMPAN DALAM CHILLER



                                                         





















DAIRY WHIPPING CREAM
- Dikenali juga sebagai double cream
- Tidak boleh over beat atau pukul, nanti rosak dan mencair semula
- Pastikan bowl dan whisk sejuk sebelum pukul
- Tidak sesuai untuk kek kerana tak boleh kekalkan bentuk dalam masa yang lama
- Cepat cair
- SESUSI UNTUK DESSERT
- SIMPAN DALAM TEMPAT BEKU












No comments:

Post a Comment