Friday, July 17, 2020

RESEPI BISKUT JERMAN

Salam salam salam,,,

untuk korang yang baru suka suka buat biskut macam aku ni,,
boleh lah try resepi di bawah ni ye,,
ni resepi cikgu Hajar Giatmara,,
untuk permulan boleh lah guna resepi ni
sapa yang ada anak2 kecil boleh buat sebab bebudak suka biskut ni wehh
nanti dah pandai boleh lah gubah ikut resepi sendiri
tapi jangan derhaka dengan resepi tau!!
haha,,
kang doh cair dalam oven tu hehe...
selamat mencuba,,

BAHAN
125g     Butter/Majerin
40g       Gula Icing
125g     Potato strach
80g       Tepung gandum
1tsp      Esen Vanila
2tsp     Serbuk koko



CARA
1. Masukkan majerin dan gula dalam mangkok, kacau guna senduk sampai sebati
   (jangan bagi kembang)
2. Masuk esen vanila dan kacau
3. Masuk Potato strach, tepung gandum dan gaul hingga sebati,  bahagikan kepada 2 bahagian
4. Satu bahagian campurkan serbuk koko
5. Bulatkan kedua2 tepung tadi dengan sukatan 5g
6. satukan tepung putih dan coklat tadi, buat bulat
7. letak dalam tray dan tekan dengan garfu
8. Bakar 15 minit, pusing tray dan bakar sehingga perang

suhu 170
bakar 15 minit
tray perlu di oles majerin atau guna kertas mnyak


sekarang ni orang dah suka caler kalerkan warna biskut tu,,,
so anda boleh lah tukar warna biskut tu kalau suka ye,,





























No comments:

Post a Comment