Wednesday, July 24, 2019

RESEPI BISKUT SEMPERIT / BISKUT PIPING / BISKUT DAHLIA

Salam salam salam,,,

untuk korang yang baru suka suka buat biskut macam aku ni,,
boleh lah try resepi di bawah ni ye,,
ni resepi cikgu Hajar Giatmara,,
untuk permulan boleh lah guna resepi ni
sapa yang ada anak2 kecil boleh buat sebab bebudak suka biskut ni wehh
nanti dah pandai boleh lah gubah ikut resepi sendiri
tapi jangan derhaka dengan resepi tau!!
haha,,
kang doh cair dalam oven tu hehe...
selamat mencuba,,

BAHAN
250 G    BUTTER
150 G    GULA ICING
1 BIJI     KUNING TELUR
100 G    TEPUNG GANDUM
150 G    TEPUNG KASTARD
150 G    TEPUNG JAGUNG
1TSP     ESEN VANILA
CERRY SEBAGAI HIASAN


1. Ayakkan tepung gandum, tepung kastard dan tepung jagung. Ketepikan 
2. Pukul butter dan gula hingga sebati (guna senduk je),,  masukkan telur dan esen vanila dan pukul sebati
3. Masukkan tepung yang telah di ayak sedikit-sedikit dan terus menguli sehingga adunan menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari.
4. Masukkan doh ke dalam acuan semprit dan tekan di atas loyang,, pastikan doh lembut ye,, 
5. Hiaskan dengan chery

SUHU 170 C
MASA 15 MINIT 




Ni biskut dahlia patern klasik,, kredit pada linapg atas gambar yang cantik



Ni patern sekarang,, lagi menarik kan,,
tq pak google n kredit pada yang share gambar cantik ni




No comments:

Post a Comment